En frodig och hållbar trädgård
Lotta och Johannes förvandlade villaträdgården från en gräsmatteöken till en ätbar oas, såklart med ett växthus från Willab Garden i centrum. I den här artikeln kommer vi att utforska fördelarna med ett eget växthus genom deras ögon.
Ett grönt beslut
När familjen flyttade till sitt nuvarande hem bestod trädgården mest av gräsmatta, några äppelträd och kirskål. Lotta, som tidigare hade experimenterat med odling på både fönsterbräda och balkong, såg möjligheten att odla ätbart istället för gräsmatta. Ett växthus var det självklara valet för att kunna odla värmekrävande grönsaker som tomater, gurka, melon och vissa pumpor. Med drömmen om egenodlad mat i åtanke påbörjade de sitt växthusprojekt.
Val av rätt modell
Valet av rätt växthusmodell är avgörande för att uppnå önskade resultat. Lotta och Johannes valde Green Room från Willab Garden för att det passade deras behov och plats. Storleken på strax över 18 kvm möjliggjorde både odling och umgänge. I trädgården odlar de bönor, kronärtskockor, olika sorters kål, zucchini, pumpor, rödbetor, aubergine, och inte minst kryddor, ja listan är lång. Många av plantorna driver Lotta upp i växthuset som har blivit hjärtat i deras odlingssatsning. Redan under våren skördas sallat, pak choi och tidig broccoli från bäddarna i växthuset, innan Lotta och Johannes planterar ut tomatplantor som sedan ger rikligt med skörd under sommar och höst.
Äter egenodlat året om
Familjen är inte självförsörjande på grönsaker, men försöker ta vara på skörden så att den också räcker till vintermånaderna. Genom att konservera, torka, frysa in och lagra lyckas de äta något egenodlat varje dag, året om. Det blir mycket tomatsås, ketchup och picklade grönsaker som gurka och fänkål, men även syrade grönsaker såsom morötter och kål. Lotta beskriver det som lyxigt att laga mat på egenodlat och att grönsakerna har en kvalitet som inte går att köpa. Men det är inte ekonomisk vinning som är den främsta drivkraften bakom deras odling. I stället handlar det om den tillfredsställelse de får av att producera sin egen mat och att odla utan bekämpningsmedel samt främja biologisk mångfald.
De bästa stunderna i växthuset
Växthuset används inte bara för odling. På frågan om vad som är det bästa med växthuset berättar Lotta om hur de brukar sitta där på vårvintern och känna solens strålar värma. Hur kallt det än är utomhus i februari är det alltid t-shirtväder i växthuset! Familjens berättelse visar hur ett växthus kan förvandla både trädgård och livsstil. Genom att odla sin egen mat upplever de en ökad förståelse och uppskattning för naturen. Vi hoppas att deras erfarenheter och tips kan inspirera dig att ta steget och skapa dina egna gröna drömmar i ett växthus.
Med rätt planering och engagemang kan du också skapa en frodig och hållbar trädgård som ger rika skördar och glädje året om.
Värdefulla tips från Lotta och Johannes
- Planera noga: Fundera på hur du vill odla och hur du ska lösa bevattningen innan du påbörjar bygget.
- Välj med omsorg: Välj en växthusmodell som passar din trädgård och din livsstil.
- Lär dig från erfarenheter: Var beredd att prova och misslyckas. Odlandet är en process, och varje säsong ger nya lärdomar.
- Främja biologisk mångfald: Odla olika växter för bin, fjärilar och andra pollinatörer.