Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden
Maxi 4

När du funderar på att bygga växthus ska du först ställa dig själv ett antal frågor:

  • Vad växthuset användas till? Enbart odling eller ska det även fungera som lusthus?
  • Hur ser tomten ut och hur mycket plats finns för ett växthus i trädgården?
  • Vilka modeller tycker du bäst om och passar med det befintliga huset? Ska du bygga ett väggväxthus eller fristående?

Här kan du läsa mer om våra råd som kan vara till hjälp när du ska välja växthus.

Bygga växthus själv eller ska jag anlita någon?

Det är svårt att svara på, det beror helt på förutsättningarna du själv har. Är du en händig person som gillar att snickra och fixa? Eller är du en person som får rysningar bara du ser en monteringsanvisning? Vi brukar säga att för en normalhändig person är det inga problem att bygga växthuset själv och många av våra kunder gör det. Det kan dock vara en god idé att ta hjälp med markarbetet som är tungt och betydligt enklare om man har tillgång till en grävmaskin. Det är också bra att vara minst två personer som hjälps åt vid monteringen av ett växthus.

Vill du lägga din tid på annat och istället låta en erfaren montör sköta växthusbyggandet åt dig så har Willab Garden ett stort nätverk av auktoriserade montörer för bland annat växthus.

Bygglov för växthus

Om du behöver ansöka om bygglov för ditt växthus ska du kolla upp innan du sätter igång. För växthus under 25 m² som är fristående behövs det oftast inte men många saker spelar in. Ett fristående växthus klassificeras som komplementbyggnad - undersök alltid vad som gäller i just din kommun. Då vet du om eventuella begränsningar redan i planeringsstadiet! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för bygglov och växthus.

När du beställer ditt växthus hos oss får du en murmåttsritning och en bygglovsritning helt utan kostnad. Våra kunniga säljare hjälper dig också med frågor.

Bygg ett stormsäkert växthus - Green Room Classic i  modern trädgårddgård

Markarbete – grund till växthus

Precis som i alla byggprojekt är grundarbetet avgörande för hur bra slutresultatet blir. En gediget och korrekt utfört grundarbete kommer ge dig ett stabilt växthus som ger glädje i många problemfria år. Ett växthus som inte får rätt grund blir snett, fönsterglas kan spricka och dörrar och fönster kärvar.

Grunden till växthuset ska grävas ner till frostfritt djup. Det kan betyda olika djup beroende på var du bor så kolla gärna med någon som är van att bygga i ditt område. Om du vill övervintra växter och ha plusgrader i växthuset året runt ska du bygga en isolerad grund. Här finns mer information kring hur du gör en isolerad eller oisolerad grund.

Grund till växthus på sockel

Att ha ett växthus som står på en sockel är ett smidigt sätt att förankra växthuset. Sockeln som finns på Willab Gardens växthus har smarta nedgjutningsjärn som gjuts in i betongen. Glöm inte att det är viktigt att se till att allt är i våg (d.v.s att det inte är någon lutning åt något håll) och att kryssmäta innan du gjuter plattan. 

Mura grund och sockel till växthus på mur

Om du vill ha ett växthus på mur så tillvägagångsättet lite annorlunda då grunden ska muras upp. Se mer här om hur du murar grund och sockel. 

 

 Växthus på murad grund vitt Gothic från Willab Garden

Växthusmontering

Här är 5 tips inför växthusmonteringen från vår växthusexpert Rebecca som monterat många växthus inklusive sitt egna fina murväxthus! 

5 tips inför monteringen

1. Studera monteringsanvisningen
Läs monteringsanvisningarna INNAN du påbörjar monteringen. Påbörja aldrig en växthusmontering innan du läst igenom hela monteringsanvisningen noggrant. Kontrollera att allt är i lod, och kryssmät sockelprofilen så att du är säker på att alla vinklar är rätt. Monteringsanvisning får du med i leveransen och finns även digitalt på respektive produkt.

2. Växthusstommen bör ha en indragen midja
Växthusstommen ska ha en överspänd nock och en indragen midja under monteringen. När glaset, som är tungt, läggs på kommer det att rätta till sig.

3. Maxa cirkulationen
Placera takfönsterna snett mittemot varandra för så bra cirkulation som möjligt.

4. Alla glas på samma gång
Först bygger du stommen, växthusets skelett, klart. Sedan monteras glasen. Se till att inglasningen blir klar under en dag. Om det skulle blåsa upp under natten till exempel, är risken stor att vinden tar tag i rutorna i det halvfärdiga växthuset och blåser ur dem.

5. Efterspänn alltid
Efterspänn alla muttrar! Det ska även göras med jämna mellanrum, särskilt viktigt inför vintern för att växthuset ska stå emot blåst och snöfall.

Skötsel växthus

Växthuset ska inte ha snö på taket så vid snöfall måste snön tas bort. Vill du veta mer om hur du gör så har vi en guide om hur du storm- och vintersäkrar växthuset.



Designa enkelt ditt växthus

i vårt digitala planeringsverktyg


Golv till växthus

- inspireras här!

Växthus som tål storm vitt Green Room växthus

Stormsäkra växthus

Green Room har stormgaranti i 5 år!

Se alla våra modeller

Monteringsfilmer växthus

Se exempel här på monteringsfilmer.


Auktoriserade montörer

Vill du ha hjälp med monteringen? Anlita en av våra auktoriserade montörer!