Kastelu ja lannoitus
Kasvien hyvän kasvun edellytys on vesi. Jos kastelet kasvejasi tasaisesti ja säännöllisesti, niistä tulee vahvoja, mikä estää hyönteisten ja sienitautien hyökkäykset.
Toinen terveiden kasvien edellytys on, että maaperässä on happea. Pakattu maaperä vaikeuttaa veden ja ravinteiden imeytymistä kasviin. Varmista siksi, että maaperässä on karkeaa materiaalia, esim. leca-kuulia tai perliittiä. Hyvät apuvälineet löytyy myös siihen, jos haluaisi olla muutaman päivän poissa kotoa jopa kuumimpaan kesäaikaan.
Altakastelu
Altakasteluallas, jossa on kapillaarimatto ja vesisäiliö, on hyvä kasteluapu etenkin kylvämisen, pistokkaiden lisäämisen ja istutuksen osalta. Maaperä pidetään tasaisesti kosteana eikä sinun tarvitse koskaan kastella ylhäältä. Tämä tarkoittaa, että herkät siemenet ja taimet kehittyvät paremmin.
Puoliautomaattinen kastelu on hyvä, jos sinulla ei ole mahdollisuutta tuoda vettä letkua pitkin . Vesi lämpenee säiliössä/vesipussissa, mikä tarkoittaa, että saat kasveillesi lämmintä vettä.
Täysin automaattinen kastelu
Täysautomaattinen kastelu on paras työkalu, jos haluat jättää kasvisi pidemmäksi aikaa tai yksinkertaisesti nauttia viljelystäsi ilman, että sinun tarvitsee säätää kastelua koko ajan. Jos valitset Hydromatin, vesi karkaistaan ja annostellaan sopivina annoksina virtauksen asettamistavasta riippuen. Voit myös lisätä ravinneliuosta veteen.
Neuvoja
- Älä kastele liikaa. Liian suuri vesimäärä, myös ruukuissa oleva vesi, aiheuttaa juurille hapen puutetta.
- Vesi ei saa olla liian kylmää.
- Ruukuissa kasvavat kasvit kaipaavat kastelua useammin kuin multapenkissä kasvavat kasvit.
- On tärkeää suihkuttaa kasveja silloin tällöin lämpimimmän kasvukauden aikana. Se tulee tehdä aamulla tai aamupäivällä. Jos ilmankosteus on liian suuri illalla tai yöllä, sienitautien vaara kasvaa (esim. harmaahome ja tyvimätä kurkussa)
- Asenna kasvihuoneeseen vesihana, niin vältyt vesikannujen kantamiselta.