Kunnostuskohteesta tuli unelmaprojekti
Voiko huoneiston vaihtaa taloon? Kuulostaa hieman hullulta, mutta Sannalle ja Mattiakselle se oli unelmien täyttymys pitkän talon etsinnän jälkeen. “Nimeni on Sanna, ja asun tässä 40-luvun talossa perheeni kanssa. Ostimme tämän talon vuonna 2011, ja olemme tehneet siitä vuosien mittaan oman näköisemme. Remontoinnin lisäksi minua kiinnostaa sisustaminen, leipominen ja kampausten tekeminen tyttärelleni, ja minusta on hauska jakaa elämääni kanssanne. Toivottavasti saat täältä inspiraatiota!”
Luettuamme nämä mukavat rivit Instagram-tililtä radmansgatan21 ja nähtyämme inspiroivia kuvia Sannan
unelmapuutarhasta, hyppäsimme autoon lähteäksemme paikan päälle katsomaan ja inspiroitumaan. Pieni puutarha, jossa on vähän kaikkea. Niin kaunista!
Kaikella on tarkoitus
Kuinka talo hankitaan? Talon ostaminen on suuri unelma ja useimmille hyvin suuri askel. Kun Måns-poika syntyi, Sanna ja Mattias asuivat huoneistossa. Silloin ajatus talosta heräsi itsestään. Monien talonäyttöjen ja liian suuriin hintoihin kohoavien tarjouskilpailujen jälkeen he melkein jo luopuivat toivosta. Viimeisenä keinona Sanna laittoi Blocket-myyntisivustolle ilmoituksen, jossa kysyi: Haluaako joku myydä talonsa ja ottaa itselleen vuokra-asuntomme? Eräänä päivänä puhelin soi, ja sen jälkeen kaikki tapahtui uskomattoman nopeasti.
– Kaikella on tarkoituksensa, ja joskus ajattelen, että kaikki ne hävityt tarjouskilpailut olivat osa matkaa. Tästä talosta oli tarkoitus tulla meidän kotimme, Sanna sanoo onnellisen näköisenä. Se, että talo oli remonttikohde, ei ollut este, päinvastoin. Mattias on ammatiltaan puuseppä, ja hän tunsi heti talon olevan unelmaprojekti, jossa hän saisi jättää oman kädenjälkensä taloon.
– Mieheni ja minä olemme todella hyvä tiimi, Sanna kertoo. Minulla on todella paljon ideoita ja hyvä näppituntuma siitä, mikä toimii. Mattias taas on kätevä ja osaa korjata ja rakentaa lähes kaiken.
Kiinnostuksen kohteemme on siis yhteinen, vaikkakin näkökulmat ovat erilaiset.
Aluksi talo remontoitiin sisältä. Keittiö oli aivan liian pieni, ja perhe tarvitsi lisää huoneita, sillä pian syntyi Ella. Jokin seinä purettiin, jokin rakennettiin, ja tarvittiin suurempi kylpyhuone. Kun tärkeimmät olivat paikoillaan, Sanna ja Mattias tunsivat talon olevan vielä ahdas ja rakensivat 33 m2:n olohuoneen.
– Rakensimme sen pohjakerrokseen, eri kerrokseen kuin päärakennus, ja eri tasot luovat todella kivan kontrastin toisiinsa nähden, Sanna kertoo. Ja siellä – istuessa uuden olohuoneen sohvalla ja katsellessa ulos suurista ikkunoista puutarhaunelma alkoi herätä eloon.
Uusi puutarha kasvaa
Tontti osoitteessa Rådmansgatan 21 on pinta-alaltaan vain 700 m2. Talo on rakennettu vuonna 1947, ja se sijaitsee vanhalla ja vehreällä alueella. Puutarhan ulkoreunalla seisoi leikkimökki, joka ei enää ollut käytössä. Sohvannurkassa istuessaan Sanna haaveili kasvihuoneen sijoittamisesta sen paikalle.
– Pienelle tontillemme ei ollut mahdollista rakentaa lasiterassia, ja olin koko ajan ajatellut, että haluan saada kauniin paikan, jossa istua. Sen sijaan tontille tuli 7,3 m2:n kasvihuone – tarkemmin sanottuna Willab Gardenin Maxi 3. Sanna suunnitteli kasvihuoneen itse kotisivujemme kasvihuoneoppaan avulla, ja vaikka valinnanvaraa oli paljon, hän tunsi että oli helppoa valita haluamansa.
– Kun näin mallin Maxi 3, johon oli mahdollista saada korotettu katto ja turvalasit, tiesin heti, että se on oikea valinta. Katon korkeus tuntui erityisen tärkeältä, sillä ajattelin koko ajan, että voisimme seurustella ja istua siellä sisällä. Päätimme sijoittaa kasvihuoneen rakentamallemme puupalkistolle, ja valitsimme mustat profiilit ja mustat listat. Tuntuu kuin olisimme rakentaneet puutarhaani pienen energiahuoneen, Sanna sanoo näyttäen tyytyväiseltä.
– Vietän täällä aikaa joka päivä. Joskus syön täällä aamiaista, ja iltapäivällä kahvihetki täällä on ehdoton. Jos sataa, istun täällä sisällä ja luen kirjaa, ja kun ystävä tulee kylään, istumme mielellämme täällä juttelemassa. Tästä tuntuu tulleen elämäntapa-asia sen sijaan, että tämä olisi vain kasvien kasvatusta varten.
Kun kasvihuone oli pystyssä, syttyi halu kasvien kasvatuksen aloittamiseen. Kasvihuoneen sivusta oli täydellinen paikka kasvatuslavoille. Alue tasoitettiin ja täytettiin soralla ja maanpeitekankaalla. Ulkoreunoille tarvittiin alle hieman katukiviä, ja sen jälkeen kulkuväylät täytettiin singelillä. Eri tasoihin sijoitettujen kasvatusalustojen joukkoon sekoitettiin eri korkuisia ja levyisiä betoniputkia luomaan vaihtelua. Rajatut alueet eri mausteille, mansikoille ja kasveille tekevät hoidosta helppoa, ja hoito voidaan mukauttaa jokaisen kasvin mukaan. Ja tietenkin yhdessä laatikossa on suosikkidaalioita.
“En koskaan uskonut, että olisi näin tyydyttävää mennä ulos ja poimia vihanneksia ja kukkia omasta puutarhastani, Sanna sanoo.
– Sementtiputken ostin eräältä maanviljelijältä Facebookin osto- ja myyntiryhmän kautta. Leikkasimme putken hieman eri korkuisiin osiin kulmahiomakoneella, ja pestyäni osat painepesurilla laitoin vain niiden pohjalle suuria kiviä ja täytin ne mullalla. Kaikki istuttamani on voinut todella hyvin.
Kaunis omenapuu ja paljon hedelmiä
Kun Sanna miehensä kanssa osti talon, tontilla kasvoi yhdeksän suurta omenapuuta. Voidakseen rakentaa talon laajennusosan ja terassin he hävittivät viisi puuta.
– Oli toki harmi sahata poikki terveitä puita, mutta säästimme kauneimmat, ja voimme huoleti sanoa, että saamme hedelmiä syksyisin. Omenat ilahduttavat keittiössä, ja syksyn askartelu- ja leivontahetkissä syntyy muun muassa omenapiirakoita, puristemehua, omenakiisseliä, karkkiremmejä ja omenakakkuja. Siitä huolimatta omenia jää paljon yli.
– Joinakin vuosina emme pysty käyttämään kaikkia omenia itse. Silloin viemme ne koreissa ja laatikoissa kouluun, päiväkotiin ja kadulle talomme eteen, jotta kaikki halukkaat voivat ottaa niitä.
Poreamme vihreyden syleilyssä
Halu kasvien kasvatukseen lisääntyi, ja niin terassin yhden osan ympärille tehtiin kukkapenkki samaan tyyliin. Siinäkin lautojen alle tuli laattoja, mutta maanpeitekankaan sijaan penkkiin laitettiin vain enemmän ja ravinteikkaampaa multaa. Sitten penkki täytettiin kärhöillä, pioneilla, vaaleanpunaisilla idänunikoilla, pienellä määrällä vihreitä kasveja sekä daalioilla, ja toiselle sivulle tuli ruususeinä.
– Terassin pieni kova reuna sai ikään kuin reunuksen, mikä loi aivan toisenlaisen, vähän pehmeämmän tunteen hienolla tavalla, Sanna kertoo. Kukkapenkin sisäpuolella meillä on upotettu poreamme, ja on ihanaa istua siellä ja katsella kauniita kukkia ja olla ikään kuin puun muodostaman katon alla.
Perheellä oli aluksi ilmalla täytettävä poreamme puulaudoituksen päällä, mutta heillä oli unelma “oikeasta” poreammeesta. Huolimatta suuresta työmäärästä, jonka laudoituksen avaaminen ja maaperän valmistelu oikeaa poreammetta varten vaati, Sannan ja Mattiaksen mielestä investointi oli kannattava.
– Koska meillä oli ensin ilmalla täytettävä poreamme, jota käytettiin ahkerasti, tiesimme ammeen olevan hyödyllinen ja tulevan kovaan käyttöön.
Valaistus, joka antaa hieman ekstraa
Sannan punaisena lankana on koko ajan ollut luoda paikka, jossa perhe voi viettää aikaa monien ystävien kanssa mutta myös kotoilla kaikessa rauhassa.
– Haluan, että on monia paikkoja, jossa istua – sekä varjossa että auringossa. Ja paikan on tunnuttava kodikkaalta ja viihtyisältä, sellaiselta jossa haluaa viettää aikaa kesällä aamusta myöhäiseen iltaan saakka. Luodakseen seurustelulle hieman ekstratunnelmaa Sanna on yhdistellyt erilaisia valoja tehokkaasti ja sijoittanut aurinkokennokäyttöisiä palloja puihin ja korkealle kasvihuoneeseen. Poreammeen yläpuolella on hieman pienempi valosarja, joka luo vaikutelman tähtitaivaasta.
– Poikittain terassin poikki olen laittanut hieman tukevamman valosarjan, jossa on suuremmat lamput. Yhdistelmä tuntuu täydelliseltä kauniiseen kesäiltaan. Ruokapöydän yläpuolelle hän on sijoittanut telineen, joka on kiinnitetty itse pöytään. Telineessä on ritilä, johon voi kiinnittää asioita, ja siihen Sanna on kietonut valosarjan ja muratin.
Tulevaisuudensuunnitelmia puutarhassa
Seuraavana projektina Sannan listalla on rakentaa penkki kasvihuoneen vieressä kasvavan puun ympärille. Alun perin ajatus tuli tytär Ellalta, joka haaveilee omasta satupuusta. Tämän ajatuksen Sanna aikoo yhdistää filosofiaansa siitä, että puutarhassa voi istua monissa eri paikoissa. Joten Sanna luonnostelee piirustuksen ja puoliso rakentaa – kuten tavallisesti.
Haluatko nähdä lopputuloksen? Seuraa Sannan Instagram-tiliä @radmansgatan21.